Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Предавања у част Јурија Гагарина „Свемир, то смо ми“

Дванаестог априла се у свету обележава Дан авиације и космонаутике, посвећен првом у историји лету човека у свемир.

Уочи овог празника у Средњој школи при амбасади Русије у Србији су уз подршку Руског дома одржана тематска предавања „Свемир, то смо ми!“. У оквиру недељног програма ученицима школе су приказиване презентације и филмови о легендарним руским космонаутима и јубилејима у историји освајања свемира: 55-годишњици лета Валентине Терешкове, 20-годишњици кружења Међународне свемирске станице орбитим Земље, 30-годишњици програма „Буран“.

На дан празника, 12. априла ученицима су се видео поруком са Међународне свемирске станице обратили космонаути „РОСКОСМОСА“. Ученици су затим представили своја знања о достигнућима  Русије у области космонаутике, међународној сарадњи земаља у овој области. Предавања у част Јурија Гагарина „Свемир, то смо ми“ усмерена су на развој патриотског васпитања код деце на примеру подвига совјетских и руских пилота и космонаута, као и подизање свести о значају развоја космонаутике у свету.

Празник  је обележен и у Међународној руској школи „Валентина Терешкова“ у Београду. Пригодан културни програм отворен је видео-обраћањем руских космонаута са свемирске станице „Мир“.

 

Дан космонаутике је установљен  9. априла 1962. године Указом Президијума Врховног Савета Совјетског Савеза, а међународни статус је добио 1968. године на конференцији Међународне ваздухопловне федерације.