Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Волонтерска акција у част српско-руског братства

В оквиру реализације Декрета председника Русије Владимира Путина којим је ова година у Руској Федерацији проглашена за годину добровољаца (волонтера), 15. јуна на руском гробљу Београду одржана је масовна волонтерска акција уређења руске некрополе, поводом 100-годишњице завршетка Првог светског рата и 180-годишњице успостављања дипломатских односа између Србије и Русије. Акцију је организовало Представништво Россотрудничества у Србији – Руски центар за науку и кулутру «Руски дом» у Београду Нафтна индустрија Србије, Подвоје Руске Православне Цркве у Београду.

 

 

 

 

На манифестацији су присуствовали Патријарх српски Г. Иринеј, градски менаџер Горан Весић, Министар одбране Србије Александар Вулин, Изванредни и опуномоћени амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, генерални директор компаније НИС Кирил Тјурдењев, руководилац Представништва Россотрудничества у Србији Надежда Кушченкова, представници градских власти и компаније «Гаспором њефт».
Акција је отпочела након литургије, коју је код споменика Војне славе служио Патријарх српски Г. Иринеј. У свом обраћању присутнима Патријарх је рекао: “Налазимо се на светом месту – гробници наших православних хришћана и наше руске браће. Они су дали животе за слободу нашег народа. Захвални смо им, што су свој живот посветили ономе, што је увек било најдрагоценије – љубави према ближњем. У Србији су нашли своје уточиште, свој дом. Овде почивају научници, професори, архитекте, историчари, који у значајној мери утицали на развој наше науке и управо убог тога им је српски народ веома захвалан.

Званични део завршио се обраћањем амбасадора Руске Федерације у Републици Србији Александра Чепурина, који је позвао окупљене да се прикључе акцији.
Добровољна акција окупила је велики број грађана, чланова Координациног савета руских сународника, омладинских и волонтерских организација, које су здушно приступиле радовима на уређењу територије руског некропоља. Акцију су са великом пажњом пратили представници медија.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Руски Некропољ Београду је једно од највећих почивалишта руске емиграције у свету. Основан је на двадесетих година XX века на Новом гробљу у Београду. Некропољ је последња кућа многих познатих руских научника, војсковођа, црквених великодостојника, за које је Србија постала друга Домовина. Пројекат обнове историјско-меморијалног комплекса се реализује уз финансијску подршку Федералне агенције «Россотрудничество» и компаније «Газпром-њефт» у тесној вези са амбасадом Руске Федерације у Републици Србији и Подворјем РПЦ у Србији. За реализацију овог пројекта Россотрудничество је издвојило средства, од дозвољених облика делатности својих представништава у иностранству. Обновљени комплекс свечано је отворен 2014. године уз присуство Патријарха московског и Целе Русије Кирила и Патријарха српског Г. Иринеја.