Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Обележавање Дана породице, љубави и верности постала је добра традиција у Србији

У Руском дому у Београду одржана је свечаност поводом јубиларног, десетог Дана породице, љубави и верности. Овај празник се у Србији обележава уз благослов Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја и уз организациону подршку Подворја Руске Православне Цркве у Београду и српског одељења Међународног фонда јединства православних народа.

У част Муромских чудотвораца и заштитника породице, Светих Петра и Февроније, 8. јула у руској цркви на Ташмајдану служена је Литургија којом је началствовао Патријарх српски Иринеј. Сутрадан у Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду брачним паровима који су у љубави и верности провели 25 или више година додељене су плакете и грамате. Одликовања су супружницима уручили Патријарх српски Иринеј и руководилац Федералне агенције „Росотрудничество“ Елеонора Митрофанова. Свечаности су присуствовали Изванредни и опуномоћени амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, војни аташе Русије у Србији, пуковник Андреј Собакин, директорка Руског дома Надежда Кушченкова, старешина Подворја Руске Православне Цркве у Београду отац Виталиј Тарасјев, представници Светог Архијерејског Синода Српске православне цркве, руских и српских пословних организација, руска дијаспора, почасни гости.

У програму свечаног концерта који је уследио наступили су српски и руски уметнички колективи, народна уметница Русије Надежда Кригина и заслужни уметник Русије, солиста Московског музичког театра „Станиславски и Немирович-Данченко“ Николај Јерохин, глумац Милош Биковић, ансамбал „Талија“ и др.

Руски празник „Дан породице, љубави и верности“ сваком годином је све вољенији и популарнији у Србији, а свечаност која се овим поводом организује постала је значајно дешавање у духовном и културном животу земље. Идеја коју празник носи у себи: очување традиционалних породичних вредности веома је блиска братском српском народу, па зато не чуди учешће великог броја супружника у овој свечаности, која се традиционално одржава у најстаријем страном центру Россотрудничества, Руском дому, који ове године обележава 85 година свог постојања.