Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Поводом 100-годишњице од погубљења царске породице Романов

Поводом 100-годишњице од погубљења царске породице Романов у Подворју Московске Патријаршије, храму Свете Тројице на Ташмајдану служена је Света архијерејска Литургија. Након богуслужења, улицама Београда, од руске цркве према споменику цару Николају II Романову, кренула је литија у којој је учествовало више од хиљаду људи. Крсном ходу су се придружили представници Владе Србије, градских власти, Амбасаде Русије у Србији, Руског центра за науку и културу у Београду, чланови друштава руско-српског пријатељства, удружења руске дијаспоре, српски народ.

Код споменика цару Николају II Романову одржан је молебан, након кога се Патријарх српски г. Иринеј обратио окупљенима. Он је казивао о личности, делу и значају царске породице Романов и њиховој жртви. Обраћајући се окупљенима, Свјатјејши је рекао да је ,,Свети Цар учинио велико дело за Србију и питање је да ли би Србија и опстала да није било његове жртве“. ,,Нека Господ сачува Русију, нека нам она и убудуће буде нада и утеха у нашим потребама и нека Господ молитвама светих мученика Романових, благослови Србију и читав народ наш“ рекао је Патријарх Иринеј.

Скупу се обратио и министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије Ненад Поповић, истакавши да су савремена Србија и Русија на путу јачања и развоја братских веза, установљених још у време владавине цара Александра III и његовог сина Николаја II.

Након свечаности, представници Амбасаде Русије у Србији и Руског центра за науку и културу у Београду положили су венце на споменик цару Николају II Романову.