Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Србији обележен руски празник Масленица

Весели испраћај зиме, озарен радосним очекивањем топлоте која се ближи и пролећног рађања природе – Масленицу обележили су сународници свих узраста из најразличитијих региона Србије. Такмичења и изложбе народних заната, радионице за прављење предмета од вунице, тканине и дрвета, концерти, кулинарни конкурси за најбоље спремљена традиционална јела током Масленице, паљење страшила… Испратили су зиму и дочекали пролеће на прави руски начин!

У Новом Саду празник „Широка Масленица“ одржан је на међународном сајму „Салон књига. Арт салон. Образовање“, где су одржани „Дани руске културе“, организовани уз подршку РЦНК „Руски дом“. Манифестацију, која је необична за посетиоце сајма књига, припремили су друштво сународника „Русија“ из Новог Сада и „Ромашка“ из Панчева.

У Крагујевцу Друштво руских сународника „Свет“ организовало је празник Масленица и спојило с традиционалним српским празником Беле покладе. Руске и српске песме, игре, сајам, спортска такмичењима с поклонима од Руског дома, дечје радионице, фотозона и традиционалне руске палачинке биле су пријатно изненађење за становнике града.

С великим успехом „Широка Масленица“ је прослављена и у Крушевцу, Нишу, Панчеву и, наравно, у престоници Србије – Београду.