Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Руском дому одржано књижевно-музичко вече „Сагласје разлика“

У Руском дому 29. марта у оквиру Међународне године језика исконских народа одржано је књижевно-музичко вече „Сагласје разлика“, посвећен јакутској култури, традицији, обичајима, религији, као и достигнућима реформатора Кулаковском и Караџићу.

Република Саха (Јакутија) представља највећу републику Руске Федерације, са посебном културом и обичајима. Јединствени природно-климатски услови допринели су стварању културе овог јарког народа.

Све који су улазили, наши гости из Јакутије чистили су звуцима хомуса (древног музичког инструмента) и дејбиром (коњским репом). У холу испред Велике сале посетиоци су имали прилике да погледају изложбу посвећену народној ношњи, укључујући и ношњи с краја XVIII – почетка XIX века, и скулптору који је направио скулптуру Кулаковског, а могли су да пробају и јела јакутске кухиње.

У оквиру концертног програма били су наступи народних и заслужених уметника Републике Саха (Јакутија), уметника Позоришта естраде, Позоришта игре и позоришта Олонхо, који су изводили музичка и књижевна дела јакутског народног стваралаштва: ритуални плес шамана, чукотски плес „Кеукеј“ (Лане), који је извела прапраунука Кулаковског, одломак из јуначког епа „Берт Хара“.

У манифестацији су учествовали и уметници и ансамбли из Србије, чиме је истакнута јака веза између народа: фолклорни ансамбл „Бисери“, удружење „Плава шкољка“, Марта Благојевић (сопран), Илија Благојевић (клавир) и Симонида Станковић.

Концерт је отворио и обратио се публици први помоћник министра за спољне везе и послове народа Републике Саха (Јакутија). На манифестацији су присуствовали и представници Амбасаде Русије у Србији, српске јавности, као и представници водећих медија.