Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Божанска инспирација

По позиву руководства Културног центра „Тврђава Голубачки град“, новог историјско-туристичког комплекса општине Голубац на североистоку Србије, који је отворен пре свега неколико месеци, представници РЦНК „Руски дом“ учествовали су на свечаном отварању изложбе „Божанска инспирација Мирослављево јеванђеље“.

Манифестација никог није оставила равнодушним: под средњовековним сводовима тврђаве, уз звуке старе музике у извођењу ансамбла „Ренесанса“, посетиоци су се упознали с експонатима изложбе, међу којима су биле копије страница јеванђеља, које је шила Биљана Јечимовић, стручњак УНЕСКО у области народно-примењене уметности, фототипске копије из периода од XIX до XX века, а последња је чак из 2019- године и представља пуну верзију овог литургијског дела, које се сматра за највреднију и најбољу рукописну српску књигу. Почетком XII века су је начинила два ученика монаха за кнеза Мирослава, брата Стефана Немање, великог кнеза средњовековне српске државе Рашке. Украшава је мноштво стилизованих минијатура невероватне лепоте, а књига представља историјски споменик ране српске писмености и образац стила, који је настао као резултат споја западних (италијанских) и источних (византијских) елемената. Током више векова Мирослављево јеванђеље се чувало у манастиру Хиландар Српске Православне Цркве на Атосу у Грчкој. Данас се јеванђеље чува у Народном музеју Србије у Београду. Године 2005. Мирослављево јеванђеље је било укључено у списак националних пројеката програма УНЕСКО „Памћење света“.

Директор културног центра „Тврђава Голубачки град“ проф. Искра Максимовић изразила је заинтересованост за успостављање сарадње с РЦНК „Руски дом“, истакавши да је тежња очувању и подстицању духовних и културних традиција словенских народа један од основних циљева наших културних организација.