Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Уметност без граница

У Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду традиционално је организована Међународна изложба ,,Уметност без граница“. Културна манифестација се одржава у сарадњи са образовним центром CODEX ART и Удружењем ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“ из Пожаревца, а за кратко време је постала позната као место сусрета љубитеља ликовне уметности и оних који се професионално баве сликарством.
У Галерији Руског дома представљено је више од сто умeтничких дeлa, нaстaлих у Пoжaрeвцу, нa Meђунaрoдним ликoвним кoлoниjaмa, пoд имeнoм „Пoжaрeвaц, грaд љубaви и рaзумeвaњa“, „Љубaв и рaзумeвaњe„ и „Бaлкaнe мoj“, уз учeшћe уметника из вишe oд 20 зeмaљa: Русиje, Бeлoрусиje, Укрajинe, Бугaрскe, Румуниje, Moлдaвиje, Литвaниje, Jeрмeниjе, Изрaeлa, Кaзaхстaнa, Aзeрбejџaнa, Jужнe Кoрeje, Eгиптa, Tунисa, Eстoниjе, Tурскe, Maкeдoниje, Нeмaчкe, Црнe Гoрe, Хрвaтскe, Слoвeниje и Србиje.
Окупљенима су се обратили представници Амбасаде Русије у Србији и организатори манифестације, који су доделили руководству и запосленима Руског дома захвалнице за значајан допринос развоју културе и успешну сарадњу.
На свечаном отварању изложбе присуствовали су представници дипломатског кора Египта, Ирака, Туниса, руководство општине Велико Градиште, представници културних организација, аутори радова – учесници ликовних колонија.
Манифестација је завршена концертом на коме су наступили извођачи и уметнички колективи из Србије, а у чијем су се извођењу могле чути руске, српске и стране композиције.