Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Србији обележен Дан Светог Саве

У понедељак, 27. јануара у школама Србије је у част Светог Саве, једног од најпоштованијих светаца Српске Православне Цркве, покровитеља образовања и просвете, обележен Савиндан.Тим поводом, запослени Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду присуствовали су свечаностима у школама Србије у којима се предаје руски језик.

На позив Радивоја Стојковића, директора Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду запослени Руског дома били су гости свечане академије, уприличене поводом Школске славе.

По устаљеном обичају прослава је започета молитвом и освештањем славског колача. Хор Гимназије је припремио специјални програм, а  ученици, ове најстарије образовне установе у Новом Саду, извели су пригодан културно-уметнички програм.

Руски дом је био гост IX београдске гимназије, у којој се дуги низ година држe предавања на руском језику и учи о руској култури и традицији. Ученици гимназије су беседили о животу светитеља, извели руске и српске народне песме, а на крају свечаности гостима се представио фолклорни ансамбл.

Запослени Руског дома су посетили и Филолошку гимназију у Београду.  Ученици гимназије су традиционално извели програм на бројним језицима.