Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Руска емиграција у Пироту

У Великој сали Руског дома 29. јануара представљен је научни рад проф. Давора Лазаревића. Основна област интересовања Лазаревића је истраживање утицаја странаца на друштвени и културни живот свог родног града Пирота у периоду краја XIX и средине XX века.

Захваљујући темељном раду аутора на историографским изворима, прикупљању података из штампе, периодике, мемоарске литературе изашла је монографија „Руска емиграција у Пироту“ у издању Историјског архива Пирот.

Књига представља реконструкцију живота око 50 руских емиграната. Према речима рецензента књиге, историчара  Предрага М. Видановића за све те личности емиграција је била заједничка судбина, али и могућност да реализују себе у сасвим новим околностима и утичу на развој и успон културе и науке у земљи. На страницама књиге нашла су се казивања о просветним радницима, уметницима, свештенству… Оплемењена архивским фотографијама, репродукцијама уметничких дела руских емиграната, који су свој други дом нашли у варошици Јужне Србије, прича аутора  постаје додатно егзактна и животна.

Захваљујући овом научном раду, заборављена имена руске емиграције, која је значајно допринела развоју не само Пирота, већ и земље, данас су поново оживљена и постају део историје земље.