Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Иван Сокач одликован орденом Чехова

Песме на руском језику, из вишејезичке збирке „Бродови“ Ивана Сокача, уврштене су, одлуком Савеза писаца Русије, у АНТОЛОГИЈУ РУСKЕ ПОЕЗИЈЕ 2019. Ово издање Савеза писаца Русије представља најзначајније ауторе савремене руске књижевности.

Аутори заступљени у Антологији носиоци су ордена Антона Павловича Чехова поводом 160 година од рођења овог великог руског писца. Свечана церемонија доделе ордена и Уверења о праву ношења одржана је у конференцијској сали Владе у Москви.

Српском песнику та част уприличена је у Руском дому у Београду, где му је 10. марта у свечаној мермерној сали, заменик директора гдин. Јевгениј Дјомин уручио ово велико признање.

Иван Сокач (дипл.ек) рођен је у Београду 1975. године. По вокацији прозни писац и поета, ћлан је Удружења књижевника Србије. Сарадњу на уметничком пољу, спајајући музику и поезију, остварује са бројним делатницима из света глуме, просвете и медија, са културним институцијама и књижевним клубовима. До 2020. године аутор је девет публикација белетристике, превођен и присутан у иностраним и домаћим књижевним круговима.

Од скорашњих већих достигнућа Ивана Сокача издвајамо и номинацију за награду „Сергеј Јесењин“ (Москва, 2018) као и учешће у престижном издању савремене поезије на немачком језику „Frankfurter Bibliothek“ (August von Goethe 2020) које је, због свог великог значаја, присутно и у националним библиотекама Немачке и Швајцарске, Бечкој државној библиотеци, као и Националној конгресној библиотеци у Вашингтону. Иванове песме могу се пронаћи и у антологију послератне српске поезије „песника рођених 1946-1996“.