Владимир Путин састао се у Кремљу са председником Републике Србије Александром Вучићем

Састанак са председником Србије Александром Вучићем
Владимир Путин састао се у Кремљу са председником Републике Србије Александром Вучићем, који је допутовао у Москву због учешћа у свечаним манифестацијама поводом 75. годишњице победе у Другом светском рату.

В. Путин: Поштовани господине председниче! Веома ми је драго да Вас видим!
Желим да Вам се захвалим што сте дошли на свечаности поводом победе у Другом светском рату и на војну параду. Сутра ће дивизије српске армије, заједно са руским војним друговима, проћи Црвеним тргом.
Међу нашим земљама успостављају се врло прагматични, али у исто време и посебни по свом карактеру, веома добри савезнички односи.
На почетку нашег састанка желим да Вам честитам на убедљивој победи Ваше партије на парламентарним изборима у земљи.
А. Вучић: Велико хвала.
В. Путин: Наши односи се развијају у свим правцима, укључујући и у сфери економије. Прошле године је робна размена порасла, чини ми се, за 22,6 процента, а ове године је за први квартал текуће године порасла већ за 7,7 процента.
Активно смо и успешно сарађивали у области борбе са инфекцијом коронавируса, настављамо инвестициону делатност, унапређујемо односе у свим правцима, укључујући и по питању безбедности и борбе са савременим претњама – не само пандемијама, већ и онима попут организованог криминала и тероризма. Радимо у области војне сарадње, у сфери војно-техничке сарадње.
И наравно, развијамо наше односе у сфери културе, образовања, и у духовној сфери.
Веома ми је драго да Вас видим! Још једном добродошли!

А. Вучић: Поштовани господине председниче! Драги пријатељу!
Веома ми је драго због могућности да се састанем данас са Вама и да поразговарамо о читавом комплексу наших односа.
Србија и Русија су искрени пријатељи. Хтео бих пре свега да Вам се захвалим на томе што проналазите време за Србију. То је за нас изузетно важно и ми то веома ценимо.
Ми заиста имамо пријатељске, конструктивне и поуздане односе у свим правцима. Наши политички односи су на највишем нивоу. Надамо се да ћемо, као и увек, заједно са Вама моћи учинити много како бисмо повећали нашу робну размену.
Још једном желим да изразим велику захвалност лично Вама, господине председниче и драги пријатељу, на једнозначној подршци националних и државних интереса Србије који су од животног значаја, посебно њеног територијалног интегритета и суверенитета.
Као што већ знате, код нас на Западном Балкану веома је сложена политичка ситуација. Поразговараћемо о том питању.
Желео бих још једном да истакнем да Србија као слободна и независна држава задржава војну неутралност. Сматрам да је она једина земља у региону са таквим опредељењем.
Још једном велико хвала на Вашој подршци и помоћи у вези са инфекцијом коронавируса. Велико Вам хвала, велико хвала руском народу.
За мене лично и за моју земљу Србију Ваш позив на учешће сутра у Паради победе велика је част. Поносни смо на нашу заједничку победу. Наравно, Ви сте све учинили по питању очувања историјског сећања на Други светски рат. Ми ћемо Вам у томе помагати.
Хвала Вам још једном на подршци. Хвала Вам на честиткама.
И наравно, очекујемо Вас до краја године у Београду, у Србији. Надамо се да ћемо имати прилике да Вам укажемо топли пријем и гостопримство, које нам Ви увек указујете.
Још једном велико хвала.
В. Путин: Захваљујем се.

Оригинал: http://kremlin.ru/