Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Москви завршено финале годишњег Међународног фестивала руског језика

Учесници су били школарци, који уче руски језик као страни или као други матерњи.

Српски ученици, учесници Дечјег руског културног центра Међународног фонда јединства православних народа, ушли су у финале Међународног фестивала руског језика у различитим категоријама.

У категорији „Позоришно стваралаштво“ своје умеће су показали Марјам Сафаргалијева, Давид Ковачевић, Мила Кршљанин, Светлана Кршљанин и Данила Даниловић, који су припремили представу по причама Бухова „Тихи дечак“ или „Тајанствени хулиган“.

Песму „Храм Светог Саве“, коју су написали чланови Дечјег музичког позоришта „ДоМиСол“ специјално поводом свечане церемоније отварања мозаичког паноа Храма Светог Саве, припремили су и извели српски ученици Ана Ћетковић, Јована Дрчелић, Богдан Благојевић, Сара Спајић у категорији конкурса „вокално-хорско стваралаштво“. Теодора Мишић наступила је у солистичком програму са песмом „Прелепе даљине“.

Максим Дидур ушао је у финале у категорији „Познаваоци руског језика, историје и културе Русије“ са саставом на тему „Моја породица током Другог светског рата“.

Годишњи Међународни фестивал руског језика је образовна и уметничка платформа, на којој је учесницима омогућено да усавршавају знање руског језика и представљају свој таленат у уметничким задацима.

У оквиру фестивала одржава се седам конкурса: „Познаваоци руског језика, историје и културе Русије“, „Позоришно стваралаштво“, „Савремено декоративно-примењено стваралаштво и сликарство“, „Дечји и омладински филм и телевизија“, „Кореографија“, „Вокално-хорско стваралаштво“ и „Уметничка реч“.

За учешће у категорији „Познаваоци руског језика, историје и културе Русије“ потребно је било да се напише дело на тему културно-историјских посебности народа Русије и њихових традиција. За конкурс „Позоришно стваралаштво“ кандидати су снимали видео скеч или фрагмент позоришног комада по причи на руском језику. Учесници у категорији „Кореографија“ послали су видео запис свог извођења једне од народних игара Русије. У категоријама „Позоришно стваралаштво“, „Уметничка реч“, „Дечји и омладински филм и телевизија“, „Кореографија“ и „Вокално-хорско стваралаштво“ може се учествовати индивидуално или групно.