Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Дан породице, љубави и верности у Београду

Дан породице, љубави и верности обележен је у Подворју Московске Патријаршије у Београду – цркви Свете Тројице на Ташмајдану. У част светих покровитеља празника, православне породице и брака, муромског кнеза Петра и његове жене Февроније, свету архијерејску Литургију служио је Његова Светост Патријарх српски Господин Г. Иринеј уз саслужење старешине подворја протојереја Виталија Тарасјева и клирика српских храмова.

Директан пренос Литургије, који је организовао Руски центар за науку и културу „Руски дом“ у Београду уз подршку СПЦ и РПЦ, емитован је на каналу телевизије „Храм“ и његовим информативним платформама.

Богослужењу су присуствовали др Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије, принц Филип Карађорђевић са супругом Даницом, запослени у руским представништвима у Србији, руски сународници, представници медија.

Протојереј Виталиј Тарасјев је овом приликом изразио захвалност Његовој Светости Патријарху српском Господину г. Иренеју на значајној подршци коју дуги низ година пружа одржавању овог празника у Србији.

Обративши се присутнима, Предстојатељ Српске Православне Цркве посебну пажњу посветио је значају очувања породичних традиција и вредности.

Важну улогу у упознавању Срба са Даном породице, љубави и верности има Руски центар за науку и културу „Руски дом“ у Београду. Управо се у овој установи културе супружницима који су у заједници најмање 25 година додељују медаље за „Љубав и верност“. Ове године је због епидемиолошке ситуације свечаност доделе медаља померена до даљњег.