Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Србија је узела учешће у округлом столу, уприличеном поводом 100. годишњицe од евакуације са Крима

Међународни експертни онлајн округли сто, уприличен поводом 100. годишњице од евакуације са Крима одржан је 30. јула у организацији Федералне агенције „Россотрудничество“ из Москве. На онлајн скупу учествовали су представници Руских центара за науку и културу у Аустралији, Белгији, Бугарској, Грчкој, Кини, Малти, Русији, Србији, Тунису, Француској и Хрватској, експерти и потомци руских емиграната, који су у овим земљама пронашли свој други дом.

Из Србије су о дешавањима ове значајне етапе у историји руске емиграције и активностима посвећеним годишњици говорили заменик директора Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду Јевгениј Дјомин, дописни члан САНУ, научни саветник Историјског института САНУ, амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији (2013-2019) Славенко Терзић, потомак првог таласа руске емиграције у Србији Владимир Кастељанов, руководилац Центра Руског географског друштва у Србији Мирољуб Милинчић и руководилац српског одељења Међународног друштвеног Фонда јединства православних народа Наталија Коцев.

У свом излагању посветили су пажњу судбини више десетина хиљада руских емиграната, који су се након тешких лутања настанили у гостољубивој Југославији, о њиховом доприносу развоју образовања, науке, културе, архитектуре земље. Осврнули су се и на историју изградње Руског дома у Београду која је везана за жељу хиљаде руских људи који су изгубили Отаџбину и пронашли уточиште на територији Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца да сачувају дух свог народа, своју културу и многовековне традиције.

Тема евакуације са Крима је и данас актуелна, а посебна пажња јој је посвећена и кроз програме Руског дома. Значај оваквих скупова је у учешћу људи који су лично упознати са дешавањима тог  периода. Управо они могу емоционално и живо да нама, потомцима, представе причу непосредних учесника ових дешавања: својих рођака и пријатеља – сведока евакуације са Крима.