Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Помен у знак сећања на генерала Врангела, хероја Руског Егзодуса

У подворју Руске Православне Цркве у Србији, храму Свете Тројице у Београду одржан је помен у част генерала барона Петра Николајевича Врангела. Литургији у храму присуствовали су запослени београдског Руског центра за науку и културу „Руски дом“ који су тим поводом положили венац на његов гроб.

Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, која се показала једном од најгостољубивијих држава у Европи,  прихватила је у периоду 1919-1923. цивилне и војне ешалоне Руса који су се евакуисали из лука Црног мора, а касније и из избегличких кампова у Турској, Грчкој, на Малти, у Египту. Фебруара 1920. у Београду је оформљена Државни комисија за питања руских избеглица. Значајан руски центар су поред Београда били и Сремски Карловци. Управо је овде био стациониран Штаб Врховног команданта Руске војске, предвођене генералом Петром Николајевичем Врангелом, која је у јесен 1920., у трагичној години Руског Егзодуса, евакуисана из црноморских лука на Криму.

Након смрти барона Врангела у Бриселу његови посмртни остаци су по његовој вољи октобра 1929. превезени у Београд и са војним почастима сахрањени у храму Свете Тројице на Ташмајдану, у којој су се до 1944. чували барјаци славних пукова Руске императорске армије, донети са југа Русије.