Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Представници Руског дома у Београду присуствовали манифестацији посвећеној 144. годишњици погибије руског пуковника Николаја Рајевском у Горњем Андровцу

У оквиру манифестација, уприличених поводом пројекта Велики сународници у Србији, представници Руског дома у Београду учествовали су у свечаном полагању венаца на споменик руском пуковнику Николају Рајевском. Манифестација је посвећена 144. годишњици погибије Николаја Рајевског (1839-1876) у бици код Горњег Андровца у близини Алексинца. Света литургија је служена у цркви Свете Тројице у сећање на пуковника Рајевског и погинуле војнике и добровољце, након чега су у церемонији полагања венаца учествовали представници Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, представници Руског дома у Београду, представници друштава српско-руског пријатељства и представници руских сународника.

Пуковник Николај Рајевски (1839-1876) био је руски пуковник из рода Рајевских, учесник Средњеазијских похода и Српско-турског рата. Погинуо је 20. августа код Горњег Андровца (Алексинца).

На месту његове херојске погибије, у складу са тестаментом његове мајке, средствима породице Рајевски изграђена је црква Свете Тројице (у народу се зове Руска црква, освештена је 2. септембра 1903. године). Тело Николаја Рајевског превезено је на породично имање Јеразмовка (породично имање Рајевских на територији бивше Кијевске губерније).