Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У октобру на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда биће откривена „Вечна ватра“

У Скупштини Града Београда потписан је Уговор о донацији скулптурно-архитектонске композиције „Вечна ватра“. У церемонији подписивања учествовали су заменик градоначелника Београда Горан Весић, Амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан Харченко, министар у Влади Републике Србије Ненад Поповић, руководилац Представништва Россотрудничетва у Србији Надежда Кушченкова, директор компаније Infrastructure Development and construction d.o.o. Даниил Шапиро и генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић.
Прва у Србији ,,Вечна ватра“, која ће бити упаљена на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда, постаће још један симбол сећања на југословенске и совјетске војнике страдале у борби за ослобођење града од хитлеровске окупације, место одавања почасти херојима и доказ да немају перспективу сви покушаји ревизије историјске истине.
Церемонија откривања скулптурно-архитектонске композиције биће одржана у октобру 2020. године. Инициатор пројекта постављања „Вечне ватре“ на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда је Руски центар за науку и културу „Руски дом“ у Београду.
Фебруара 2020. године, уз учешће високог руководства Русије и Србије, у темеље будуће скулптурно-архитектонске композиције „Вечна ватра“ положена је капсула са земљом са Пискаревског меморијалног гробља у Санкт Петербургу, као још један симбол снажног вишевековног пријатељства и ратног братство руског и српског народа.
Аутор скулптурно-архитектонске композиције „Вечна ватра“ је академик Руске академије уметности Андреј Тиртишњиков. Сви бронзани делови скулптурно-архитектонске композиције изливени су у Русији и допремљени дипломатским превозом уз подршку Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији и Администрације председника Републике Србије.