Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Београд добија споменик Стефану

У Београду на Савском тргу биће подигнут највећи споменик у земљи – споменик Стефану Немањи, родоначелнику српске династије Немањића. Висина бронзаног споменика износиће 23 метра, а сам трг, који се сада реконструише, постаће највећи трг у Београду.

Аутор споменика је познати руски скулптор Александар Рукавишњиков. Лик светог Симеона је направио по угледу на средњовековне иконе. Стефан Немања се наслања се на жезло, а уз помоћ огледала ће се стварати оптичка илузија као да иде према самом центру земљр. Скулптура ће бити подигнута на необичном постаменту – напуклом византијском шлему. Сам постамент постаће својеврстан музеј на отвореном, јер ће на четири велика рељефа бити овековечен родослов велике српске династије.

Родоначелник српске средњовековне династије Немањића, велики кнез Стефан Немања (преподобни Симеон Мироточиви), објединио је већи део српских територија и штитио свој народ од латинског утицаја и јереси. У деветој деценији свог живота Стефан Немања је отишао на Атос, где се већ тада налазио и прославио због светости живота његов син Растко (монашко име Сава) – будући први српски архиепископ, светитељ Сава. Отац и син су обновили напуштени манастир на Атосу Хиландар.