Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Фјодор Лисицин: Руска вакцина ,,Спутњик 5“ делује ,,овде и сада“, компликација нема

Водећи стручњак Истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију „Николај Фјодорович Гамалеја” о предностима руске вакцине против вируса корона у интервјуу за Россотрудничество.

  • Вакцинација се у нашој земљи спроводи више од 250 година. Која сазнања имамо о њој из периода Руске Империје и Совјетског Савеза?

Искуство Руске Империје није једнозначно, о томе говоре примери како позитивне, тако и негативне сарадње. Примери су бројни. Вакцинација против малих богиња: Катарина Велика је вакцинисала себе и свог сина Павла, касније је вакцинисан Александр Први и цела његова породица. Сарадња наших биолога са Лујем Пастером. Отварање Пастерових амбуланти је изузетно позитиван пример. Наши научни сарадници су радили у Паризу, у Пастеровој лабораторији. Странци су долазили код нас, а ми код њих. Овде је на себе скренуо пажњу Николај Гамалеја, који је у то време започињао своју каријеру и по коме је институт добио име. Михаил Морозов је први направио снимке вакцине против малих богиња.

Исто тако можемо навести пример не тако успешног искуства са вакцином против куге, када је Владимир Хавкин, рођен на територији Руске Империје, изванредни вирусолог, творац првих вакцина против куге и колере, био приморан да напусти земљу са 18 година због револуционарних дешавања. Касније је тим совјетских научника развио серум на основу серума Хавкина.

Постоје и два примера сарадње са странцима: терапија бактериофазима и вакцина против полиомијелитиса. Наши научници су 70-их година у Француској радили на проучавању разних болести, укључујући Алцхајмерову болест. Други пример је рад на вакцини против полиомијелитиса. Сарадња није престала ни за време „Гвоздене завесе“. Наука је триумфовала: Американци су дошли до решења како да реализују  шему, а прва применљива верзија, и што је најважније, вакцина  која се масовно производила, направљена је у Совјетском Савезу. Показала је изузетну ефикасност у сузбијању неколико епидемија полиомијелитиса како на територији Совјетског Савеза, тако и у Јапану и Чилеу. Шема вакцинације развијена у СССР-у усвојена је у САД. Данас, нажалост, постоје две земље у којима је полиомијелитис и даље присутан: Пакистан и Авганистан.

– Западна штампа извештава о непоузданости руске вакцине, па чак о томе да је штетна. Које је ваше мишљење као стручњака? Да ли су такве тврдње оправдане?

Апсолутно не из једног простог разлога. У тренутку када су се овакве тврдње појавиле нису постојале никакве информације о томе да ли је ова вакцина штетна или не. Информација о томе да  је опасна и о њена 128 нежељена дејстава преузета  је из непоузданих или нетачно преведених извора.

Због чега наша вакцина није прихваћена на Западу упркос чињеници да је већ развијена, док друге још нису?

Регулаторни органи у свакој земљи имају чисто финансијски интерес да подрже своју земљу, свог произвођача. Чак и Светска здравствена организација (СЗО) у великој мери зависи од страних донација. Ако ме памћење не вара, 17 одсто буџета СЗО чине доприноси националних здравствених комитета, док остатак буџета чине донације.

У којој мери је вакцина ,,Спутњик 5“ конкурентна са аналогним вакцинама, попут вакцине са Оксфорда ChAdOx1 или вакцине кинеске компаније Sinovac?

Основна предност вакцине ,,Спутњик 5“ је у томе што је већ развијена, делује ,,овде и сада за разлику од осталих које ће у предстојећем периоду тек бити испитаване, а касније и примењиване. Вакцина може постати хуманитарно добро. Ово је моје лично мишљење као особе која је на овом пољу радила 25 година. Није битан само износ финансирања, висина буџета који се издваја за здравство, већ колико се вешто користити. Америчка медицина је најскупља у свету, теоретски најнапреднија и може се ослонити на стране стручњаке. У случају да им затребају страни умови, лако их и добију. Упркос томе, Сједињене Државе су се нису најбоље снашле у причи око вируса корона.
Прво су Европљани, Италија са суседним земљама претрпели шок од COVID-19, а затим је Америка постала најпогођенија вирусом земља. Броји скоро 200.000 жртава.

– Да ли се јављају компликације код испитаника који су примили руску вакцина против вируса корона?

Све функционише како је планирано, нема никаквих озбиљних компликација. Јављају се оне благе, попут осећаја умора након вакцинације. Вакцина је у другој фази клиничких испитивања тестирана на људима, тренутно се испитују све националности на територији Русије. Вакцина се убризгава у мишић, а за то је најпогоднији бутни мишић.

– Раније сте изјавили да желите да учествујете у вакцинацији, на који начин се реализује овај процес?

Процес је једноставан, учетвовао сам у њему. Подносите пријаву на порталу Државних услуга, а затим прођете лекарску комисију. Ако је особа здрава, може учествовати у вакцинацији.

 

Разговарао Михаил Рогов

Фото: Регион Самара