Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Чувајући сећање на заједничку херојску прошлост

У општини Нови Бечеј Аутономне покрајине Војводине 4. октобра су одржане меморијалне свечаности поводом 75. годишњице Победе у Другом светском рату и ослобођења од фашизма октобра 1944. године.

У меморијалном парку у Бочару откриван је Споменик палим црвеноармејцима, положени су венци. О улози Совјетског Савеза у ослобођењу Југославије, уједињеној борби црвеноармејаца и југословенске војске против  освајача,  догађајима из ратног периода на територији овог краја говорили су председник општине Нови Бечеј Саша Максимовић, заменик директора Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду Јевгеније Дјомин, представник покрета родољуба и дијаспоре „РОД“  Михаил Милошевић, саветник за културу врховног атамана „Свесрпског козачког савеза“ за Балкан Предраг Перенчевић.

У Дому културе у Бочару уприличен је концерт естрадне уметнице Мерима Његомир: уз пратњу бечејског градског оркестра „Беус“ изведене су руске и српске песме из ратног времена, вољене у Србији руске народне песме. Стихове на руском језику декламовали су ученици ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Бочара.

Истог дана су положени венци на Споменик палим црвеноармејцима и борцима НОБ-а на Тиском кеју у Новом Бечеју.

Манифестације су одржане у организацији општине Нови Бечеј, Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду и компаније „Гасстројпром“ а.д. уз чију је финансијску подршку Споменик палим црвеноармејцима у Бочару и простор у његовој непосредној близини реконструисан и уређен.

Пројекат обнове ратних меморијала палим црвеноармејцима реализује се у оквиру културно-хуманитарне Акције Мира и Слоге, покренуте у јубиларној години Велике Победе на иницијативу Представништва Россотрудничества у Србији – Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду. Пројекат представља нови формат сарадње Представништва са руским компанијама и локалним властима.