Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

„Немачка отворено говори да главне изазове који су пред светом и Европом није могуће решити без Русије“ – Рар

Немачки новинар за међународну политику Александар Рар говорио је о перспективама сарадње Москве и Берлина

– Министар спољних послова Савезне Републике Немачке изјавио је да је ЕУ заинтересован за дијалог са Русијом. О чему сведоче речи шефа дипломатије Немачке?

– Окарактерисао бих то као веома важну изјаву, која доказује да немачка влада, без обзира на све конфликте и на нове санкције које се можда уведу, жели да остави све могућности и даље води конструктивни дијалог са Русијом, да не затвара сва врата.

– Хајко Мас је набројао конфликтне зоне у свету. Да ли сарадња Русије и Немачке може да помогне њиховом разрешењу?

– Несумњиво – да. Немачка је једна од оних земаља на Западу, која не само разуме, већ и отворено говори да главне изазове који су пред светом и Европом није могуће решити без Русије. Сигуран сам да и садашња влада Немачке гледа из тог аспекта, због чега ће се трудити да наставе рад са Москвом у кључним правцима, чак ако се сада уздрма ситуација.

– Који друштвени пројекти могу бити перспективни у оквиру тандема Москва-Берлин?

– Руска страна жели да води проширен дијалог да обједини фактички сва питања: културне аспекте, развој науке, размену студената, укидање виза. И што је веома важно – Русија је учинила јединствени корак, фактички је укинула визе за Европљане који путују у Лењинградску област, у Санкт Петербург, и ускоро у Москву. У оквиру друштвеног дијалога то је изузетно важно, како би и Европска Унија учинила позитивне кораке у истом смеру. Заиста се надам да ће се пандемија коронавируса завршити и да ће се односи обновити. Преко Россотрудничества ће бити могуће одржавање много заједничких манифестација, које одговарају савременим изазовима, у формату налик на Санкт Петербуршки