Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Пожаревцу је одата пошта војницима Црвене армије

Дана 15. октобра, на позив градоначелника Града Пожаревца Саше Павловића, запослени у Руском центру за науку и културу ,,Руски дом” у Београду присуствовали су свечаностима, уприличеним поводом Дана ослобођења града у Првом и Другом светском рату.


Извор фотографија: Град Пожаревац

Извор фотографија: Град Пожаревац

Представници градске власти, друштвених организација, патриотских удружења, запослени у страним дипломатским представништвима положили су венце на Споменик српском војнику у Косовској улици. У спомен-парку на Чачалиц одата је пошта борцима Народноослободилачке војске Југословије, палим родољубима и црвеноармејцима, који су дали своје животе у борбама за ослобођење Пожаревца и других српских градова. На овом месту, у братској костурници, почива 441 борац Црвене армије.
У свом обраћању окупљенима градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић истакао је самопожртвованост борбе учесника битака за слободу и мир.

Простор у непосредној близини братске костурице је уређен захваљујући финансиjскоj подршци компаниje ,,Гасстројпром“ а.д. у оквиру културно-хуманитарног проjeкта ,,Акција Мира и Слоге“, покренутог на иницијативу Представништва Россотрудничества у Србији – Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду.