Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Изложба „Надомак победе“ у галерији ,,Прогрес”

Поводом обележавања 75. годишњице од окончања Великог отаџбинског рата и победе над фашизмом у Другом светско рату у галерији ,,Прогрес” отворена је изложба ,,Надомак победе”.

Посетиоцима су представљене поставке архивских фотографија и плаката из периода Другог светског рата. Изложба ће бити отворена до краја месеца, а планиране су и пројекције документарних и играних филмова совјетске и руске кинематографије. Све ово ће послужити као својеврсни подсетник на борбу совјетског народа против фашистичког освајача и његове херојске напоре да одбрани слободу.

,,Специфична вредност ове изложбе је чињеница да смо је припремили уз помоћ Руског дома, у знак сећања на 75 година од победе над фашизмом и 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату. У питању је веома значајан јубилеј, а Град Београд је пре неколико година манифестацију којом се обележавају сви значајни датуми из тог периода назвао „Дани слободе”, рекао је на отварању изложбе помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић.

Манифестацију су организовали Удружење за очување традиције, занатства и уметности ,,Наслеђе“ и Удружење за неговање народне уметности и занатства Санкт Петербурга и Лењинградске области „Дворана заната“ уз подршку Града Београда,  Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду, Туристичке организације Београда, Националног савета руске националне мањине, српског одељења Међународног јавног фонда јединства православних народа.