Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Београд обележио Дан слободе

Поводом обележавања Дана ослобођења Београда у Другом светском рату и у оквиру програма „Дани слободе 2020.“ на Тргу републике су положени венци на спомен-плочу црвеноармејцима који су погинули у борби за ослобођење града.

Венце су положили представници Града Београда, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, војни аташе Русије у Србији Александар Зинченко, представници СУБНОР-а и Руског дома.

Заменик градоначелника Горан Весић честитао је грађанима Београда Дан слободе, подсетивши да је пре 76. година, 20. октобра 1944. године, Београд ослобођен после 1.287 дана нацистичке окупације  заједничком акцијом јединица трећег украјинског фронта Црвене армије и прве армијске групе Народноослободилачке војске Југославије, којима су командовали маршал Фјодор Толбухин и генерал Пеко Дапчевић.

На победоносни пут Црвене армије ка ослобођењу Источне Европе 1944-45. године са Трга републике сликом враћа изложба „Пут до победе“ коју је Град припремио у сарадњи са Амбасадом Русије у Србији.

Пошту херојима, чија ће одважност, храброст, патриотизам вековима бити чувана у сећању захвалних потомака, одали су представници Владе Србије, градских власти, дипломатског кора, запослени у руским представништвима, руски сународници, грађани Београда, положивши венце и цвеће на Спомен-гробље ослободиоцима Београда и споменик Црвеноармејцу.