Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Србији објављена књига о опсади Лењинграда

У Србији је у издању издавачке куће „Албатрос“ објављена документарна књига руске списатељице Јелене Зелинске „Сенке у мојој улици“ посвећена опсади Лењинграда 1941-1943. Ово је прва књига о Лењинградској опсади на српском језику и друга књига аутора објављена у Србији.

Заснована је на дневницима двоје деце која су преживела ове страшне дане, писмима из хладног града и страшним сећањима очевидаца.

На страницама које исписује Јелена Зелинска преплићу се судбине становника града из предратних и послератних година, заборављени оживљавају, позната имена се представљају у новом светлу, уводе реплике из значајних руских биографија.

Родна кућа списатељице у улици Декабриста, раније Официрска, се такорећи налазила у самом срцу руске културе: у њеном суседству је почетком столећа подигнуто бајковито здање чија је фасада била декорисана мајоликом који је био израђен према скицама руског уметника Михаила Врубела. У њему су дирке клавира оживљавале испод прстију Јевгенија Мравинског, а уз музику Камија Сен-Санса по зидовима су клизиле силуете Ане Павлове и Михаила Фокина. Фасаду здања „крунисала“ је птица Феникс која се након бомбардовања здања од стране немачких окупатора ипак није препородила. Чудесне приказе Сребрног доба прекида страшни податак са страница мартиролога: списак становника града уз датум рођења и смрти – најчешће 1942-1943. година.

Ова књига има јасан циљ: да исприча истину о ужасу живота у окупираном граду и ода пошту жртвама жестоког отпора.