Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Међународни педагошки форум на Државном универзитету ,,Лобачевски“ у Нижњем Новгороду

У Србији је одржан педагошки форум „Предавање руског и предавање на руском: нове могућности у отвореном образовању“.

Обиман онлајн пројекат, усмерен на популаризацију руског језика у иностранству, реализује Национални истраживачки универзитет „Лобачевски“ (Нижњи Новгород, Русија) уз финансијску подршку Министарства просвете Руске Федерације.

Први дан форума посвећен Србији окупио је преко 300 учесника:  руске и српске просветне раднике и стручњаке.

Учеснике сусрета поздравио је в.д. директора Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду Јевгениј Дјомин. Том приликом он је говорио о положају руског језика у Србији и истакао значај оваквих програма за јачање у земљи позиција руског језика и образовања на руском.

Рад Међународног педагошког форума одвијао се у неколико секција.

Велику пажњу изазвала је научно-методичка онлајн конференција на тему наставе руског језика као страног и општеобразовних предмета на руском језику „Нове могућности у настави руског језика као страног и предавању на руском језику“. У оквиру конференције поднето је чак 37 извештаја.

Одржане су мастер клас радионице на тему педагогије, примене методике игре у настави о традиционалним занатима и култури у свакодневном животу Русије. У оквиру секције „Жива библиотека“ учесницима пројекта представљен је онлајн разговорни клуб који су водили представници уметничких професија.

,,Један од кључних момената форума било је представљање активних интернет платформи  „Руски језик за све“. Специјално за учеснике форума креиран је онлајн течај „Упознај и заволи Русију“, нагласила је Ирина Абрамова,  координатор ,,српског дана форума“, заменик директора Института за филологију и новинарство Државног универзитета ,,Лобачевски“.

У раду форума активно су учествовали професори и наставници руског језика као страног, студенти и постдипломци, разредне старешине, стручњаци у области васпитног рада образовних установа из Београда, Новог Сада, Сомбора, Алексинца, Шапца, Ниша, Руме, Панчева, Сремских Карловаца, Зрењанина, Пирота, Опова,  Бајине Баште, са Уба и др.

Подршку одржавању форума пружио је Руски центар за науку и културу „Руски дом“ у Београду.