Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

„Руске традиције“ у Руском дому у Београду

У Руском дому у Београду 8. децембра је одржана манифестација „Руске традиције“.

Организатор манифестације АНО „Мегапројект“ уз подршку руског атомског енергоиндустријског комплекса реализује хуманитарни пројекат који је посвећен традиционалним руским вредностима попут „Руске традиције здравља“, „Руске традиције гостопримства“, „Руске интелектуалне игре“ и „Руска естетика“.

У радионици „Руске традиције здравља“ учествовала су деца који уче руски језик на курсевима при Руском дому у Београду. Деца су се уз игру упознала са руским традицијама припремања старог руског напитка „збитењ“, сазнали које бобичасто воће сакупљају у РУсији, која лековита својства имају брусница, боровница и мочварне купине, шта је то пастила и како се фигура „Кнез“ креће по шаховској табли.

У блоку „Руске традиције гостопримства“ српски гости су, пратећи директно укључење водитеља из Русије, научили су да припремају дезерт „Ана Павлова“, сазнали су која је разлика између пуслице и зефира, како правилно закувати Иван-чај, а научили су и историји руског шаха као дела руске културе.

У интерактивном модулу „Руска естетика“ руски дизајнер Игор Чапурин представио је историју руске народне ношње, а учесници манифестације су правили свој модел за скицирање.

Манифестација је одржана у духу руских културних традиција, са руском чајанком, послужењем и спремањем слаткиша. Сви учесници су добили поклоне за успомену од организатора манифестације „Руске традиције“.