Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Лењинградска област и Санкт Петербург славе 78. годишњицу пробијања опсаде Лењинграда

За Петербуржане 18. јануар има посебан значај. На данашњи дан, 1943. године, захваљујући операцији ,,Искра“, трупе Лењинградског и Волховског фронта пробиле су опсаду Лењинграда. Фронтовима су командовали генерал Леонид Говоров и армијски генерал армије Кирил Мерецков.

Успешнa војнa операцијa спасила је животе стотине хиљада људи, који су били заробљени у опкољеном граду од 8. септембра 1941. Омогућено је боље снабдевање храном и горивом, евакуација цивилног становништва. Пробијање опсаде означио је почетак пораза непријатеља и потпуног укидања блокаде Лењинграда крајем јануара 1944.

Иако се због епидемиолошке ситуације, нису организовале масовне манифестације, ова значајна годишњица обележена је на неколико локација: у Кировском округу Лењинградске области код Музеја посвећеног пробијању опсаде Лењинграда, на Пискаревском меморијалном гробљу и у Државном меморијалном музеју одбране и опсаде Лењинграда.

Град је био под опсадом 872 дана, од 8. септембра 1941. до 27. јануара 1944.  Ово је једна је од најтрагичнијих, а уједно и најславнијих страница историје Другог светског рата.

За одважност и храброст браниоца Лењинграда током Великог отаџбинског рата 1941-1945., граду је додељен највиши степен одликовања – звање „Град херој“.