Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Предаја докумената за студирање у Русији постаће једноставније

Од 20. јануара почиње пријем страних држављана на руске универзитете. Моћи ће да студирају бесплатно по специјалној квоти Владе Русије.

Страни држављани, који живе у иностранству и који желе да студирају у Русији по први пут ће моћи да се пријаве за студирање електронски на сајту државног информационог система „Образовање у РФ за странце“ (ГИС ОРФИ). Рок траје до 20. фебруара 2021. године.

ГИС ОРФИ је нови сервис, „обједињена пријавница“, која ће омогућити обезбеђивање потпуно транспарентног процеса: од пријаве, преко избора до пратње укључујући пријаву боравка.

Одабир ће се вршити у две фазе:

Прва фаза се одвија у представништвима Россотрудничества, руским амбасадама и страним представништвима (регистрација на сајту https://education-in-russia.com, преусмеравање је могуће преко сајтова https://edu.rs.gov.ru/ и https://future-in-russia.com/). На крају се формира списак кандидата у складу са квотама које су додељене за земљу.

Друга фаза се одвија у руским универзитетима разматрањем досијеа кандидата.

Можете се упознати са могућностима образовних организација Руске Федерације за пријем страних држављана у оквиру квоте на порталу https://education-in-russia.com.

Обраћамо пажњу да страни матуранти и сународници који живе у иностранству морају да се обрате руској установи на територији земље чији су држављани.

Контакте свих представништава Россотрудничества можете наћи на сајту Россотрудничества (http://rs.gov.ru/ru/contacts). Уколико у земљи нема представништва Россотрудничества одабир кандидата врши дипломатско представништво, укључујући Амбасада Руске Федерације. Контакте руских амбасада можете наћи на сајту Министарства спољних послова Руске Федерације (http://www.mid.ru/ru/maps).

За питања о резултатима избора неопходно је обратити се у руске установе у иностранству.