Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Преминуо Василиј Лановој

Запослени у Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду дубоко жале због смрти истакнутог Уметника, Грађанина и Патриоте Василија Лановоја.

Његов живот и рад величанствени је пример највише духовне културе и љубави према Отаџбини. Носилац је звања Херој рада Руске Федерације, Народни уметник СССР-а, добитник је Лењинове награде. Његове улоге у позоришту и на филмском платну оживеле су на десетине јунака наше историје и савремености.

Огромна је горчина ненадокнадивог губитка овог великог уметника и човека. Руски дом је имао ту част и задовољство да угости Василија Семјоновича, ужива у његовом непоновљивом гласу пуном најдубљих емоција и узвишених осећања, слуша његово незаборавно декламовање Пушкинових стихова. Пре пар година је посетио Србију. Био је један од оснивача, „срце и душа“ акције „Бесмртни пук“, која је у Србији последњих година постала традиционална. За све нас је био блиска драга особа. Његов рад је био и остаће узор за многе генерације наших савременика и потомака.

Име Василија Семјоновича Лановоја остаће заувек у нашим срцима.

Нека му је вечна слава и хвала!