Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Положено цвеће на споменик Григорију Шчербини у Косовској Митровици

У част Дана дипломатског радника, студенти и постдипломци  Катедре за руски језик и књижевност Универзитета у Приштини, привремено смештеног у Косовској Митровици, положили су цвеће на споменик Григорију Шчербини, конзулу Руске империје, који је погинуо је при вршењу службених дужности 1903. године

Подсетимо, споменик Шчебини подигли су у Косовској Митровици 1928. године захвални грађани града. Током Другог светског рата споменик је оштећен, а током агресије на Србију 1999. године уништен. Садашњи споменик подигнут је у северном делу Косовске Митровице 2011. године.

Григориј Степанович Шчербина (1868-1903) – руски дипломата и оријенталиста. Погинуо при вршењу службених дужности.

Рођен је 21. новембра/3. децембра 1868. године, у Черњигову. Завршио је Черњиговску класичну гимназију, са сребрном медаљом, 1886. године, Лазаревски факултет за источне језике у Москви (1889), Одељење за изучавање источних језика при Оделу за Азију Министарства иностраних дела Руске империје. Познавао је многе европске и источне језике: арапски, персијски, татарски, јерменски, грузински, турски, албански, српски и бугарски.

Од 1889. године је био на службовању у Министарству иностраних дела:

–           аташе при Посланству Русији у Константинопољу,

–           затим је службовао у Скопљу,

–           вршио тајну мисију у Египту.

Године 1897. именован је за вице-конзула у Скадру.

Истовремено је био вршилац дужности министра-резидента на Цетињу, престоници Црне Горе.

Од јануара 1903. године био је конзул у Косовској Митровици.

Ибрахим бен Халид (етнички Албанац), каплар (десетар) 17-тог турског пешадијског пука смтрно га је ранио 18. марта 1903. године, те је умро у ноћи између 26. и 27. марта (10. априла по новом календару) 1903. године. Сахрањен је уз зидине черњиговког манастира Свете Троjице.