Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Русији 2021. проглашена Годином науке и технологије

Година науке и технологије у Русији, коју је крајем прошле године најавио шеф руске државе Владимир Путин, отворена је 8. фебруара на дан обележавања Дана руске науке.

Руски председник је тим поводом одржао седницу Савета за науку и образовање. У њеном раду су учествовали министар науке и високог образовања  Руске Федерације Валериј Фалков, руководиоци истакнутих научних организација, ректори високошколских образовних установа у земљи.

Отварајући седницу Савета, Владимир Путин је нагласио да су образовање и наука, технолошки суверенитет постали не само важни, већ и пресудни кључни фактори националне безбедности. Истакао је да конкурентност националне економије и домаћих компанија зависи од нивоа научног и технолошког развоја. Свакодневни живот, благостање сваког појединца су директно са овим повезани. Очигледно је да глобално такмичење за технологијама и знањем  у целом свету убрзано расте. Онај ко буде први, одредиће даљи развој читавог човечанства. Научни и технолошки суверенитет су питања садашњости и будућности Русије.

„Русија поседује све да буде међу лидерима у сфери науке. Имамо талентовану омладину, јаке научне школе. Овај потенцијал морамо да надограђујемо“, истакао је Владимир Путин.

Фото: Kremlin.ru