Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Србији одата почаст војницима-ослободиоцима

Поводом обележавања националног празника Русије – Дана браниоца отаџбине, директор Руског центра за науку и културу у Београду Јевгениј Баранов учествовао је у церемонији полагања венаца на спомен-обележја, посвећена ратним историјским догађајима.

Почаст палим борцима одата је на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда код споменика Црвеноармејцу и Вечне ватре, на Новом гробљу код меморијалног споменика „Руске Славе“ и код споменика совјетским ратним ветеранима на Авали.

Венце су на спомен-обележја положили и представници амбасада Русије, Белорусије и Казахстана, запослени у руским представништвима у Србији, представници Министарства одбране и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, представници градских власти и др.

Дан браниоца отаџбине обележава се у Русији и многим земљама-чланицама Заједнице Независних Држава 23. фебруара. Празник је установљен 1922. године у част годишњице стварања Црвене армије. Назив празника је више пута мењан. Од 1993. године се обележава под називом Дан браниоца отаџбине.