Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Руски дом у Београду постаје експертска платформа за дискусију о питањима међународне политике

,,Насилно и противправно отцепљено Косово од Србије, у чијем је саставу било од постанка српске државе, не може се третирати на исти начин као Крим који се мирним путем и вољом његових грађана вратио у састав Русије где историјски и припада“, поручио је адвокат Горан Петронијевић, укључивши се из Руског дома у рад онлајн округлог стола одржаног у организацији Друштвене коморе Руске Федерације.

У свом излагању на округлом столу на тему „Улога грађанског друштва у осигурању стабилности у Црноморско-балканском региону“ Петронијевић се осврнуо на све чешћу праксу да се повлаче паралеле између Крима и Косова, те је констатовао да је истицање сличности између ова два случаја резултат недостатка озбиљније међународно-правне анализе. Уз подсећање да је Космет за Србе света земља и да није случајна изрека „Косово је срце Србије“, он је приметио да и Крим има велики значај за руски народ и државу.

У раду округлог стола учествовали су представници Савета федерације, Државне думе, Федералне скупштине, Министарства спољних послова, Савета министара Републике Крим, Друштвене коморе, као и представници научне заједнице, из Русије и иностранства.