Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Масленица – Беле покладе

Масленица је стари словенски празник којим се испраћа зима и дочекује пролеће. Упоредићемо обичаје и традиције народа Русије и Србије у недељи пред Ускршњи пост.

Током Масленичке недеље која ове године почиње 8. марта у Русији се на трговима и улицама организују забаве, концерти, сајмови, традиционалне игре и такмичења. Током ове недеље православни хришћани не једу месо, али су дозвољени јаја, сир, млеко и млечни производи, због чега је овај празник у Русији и добио име „Масленица“ – маслац.

Беле покладе су стари српски празник који се обележава последње припремне недеље пре почетка Ускршњег поста и током које су се људи веселили и дружили. Неизоставни део обреда на Беле покладе су  парадирање у маскама од папира окићеним пасуљем, кукурузом и вуном и паљење ватре која би помогла сунцу да поврати снагу и покрене нови живот.

Ово је прилика да сачувамо од заборава старе обичаје и традицију наших народа који су историјски, судбински и духовно вековима упућени једни на друге, уједно указујемо поштовање прецима и одајемо почаст и захвалност за све што су нам оставили.

Оренбуршки обласни музеј  ликовне уметности представља у Србији фото пројекат  „Сунце на кашмирским марамама из Оренбурга“. Музеј чува посебнуб, уникатну колекцију оренбуршких кашмирских марама у Русији.

Крајем ХVIII века  у Оренбуршком крају, у самом центру Русије, на граници Европе и Азије постоји један светски познат занат „Оренбуршка кашмирска марама“. То је заједничко име за топлу тешку мараму, шал, и танку лагану мараму „паучину“. У њима су предивно спојене карактеристике подлаке локалне врсте коза и народно схватање лепоте, хармоније и реда. Нигде у свету нема тако топлих, лаганих, богате мустре. Као и пре 200 година сви процеси у изради мараме изводе се ручно. Жене ручно чешљем ишчешљавају козу, на вретену преду нити и иглама штрикају мараму.  Оренбуршке мараме излагане су на Светским изложбама у Канади и Јапану, на међународним изложбама у Алжиру, Белгији, Сирији, Грчкој, Француској, Енглеској, Аустрији, Шпанији, Индији, Немачкој, Швајцарској.

Сако, ко је барем једном додирнуо оренбуршку мараму каже за њу да је „чудо“. Ма где биле излагане, ни једна жена није остала равнодушна, без обзира које је националности, вероисповести и година имала.

Кроз изложбу се можете упознати са ремек делима из колекције Оренбуршког музеја ликовних уметности са радовима најбољих плетиља из Оренбуршке области, чије умеће може задовољити највише уметничке критеријуме, као и квалитет који је својствен овом светски познатом занату. Ову изложбу складно допуњавају слике оренбуршких пејзажа уметника Александра Мирзаханова.