Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Производња „Спутњика В” у Србији почиње до 20. маја

До 16. априла у Србију би требало би да стигну мање количине супстанце од које ће бити направљене валидационе серије вакцине

Руска вакцина против корона вируса „Спутњик В” ће почети да се производи у Србији до 20. маја, а Србија ће тиме постати прва земља на територији Европе у којој ће се она производити, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Србије, шеф Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић.

На састанку у Москви са његовим руским колегом, министром индустрије и трговине Денисом Мантуровим, утврђена је Мапа пута за организацију производње руске вакцине у Србији, а у чијој су изради учествовали најкомпетентнији институти из Русије, пре свих, Гамалеја, Институту који је створио вакцину „Спутњик В”, те Руски фонд директних инвестиција, руско Министарство индустрије и трговине и фабрика „Гемеријум”, из Владимирске области из које Србија данас добија највећи број вакцина.

„Ово је историјски тренутак за Србију. Уз помоћ наше руске браће обнављамо српски суверенитет у производњи вакцина, у чему је наша земља некада била један од лидера у Европи“, рекао је Поповић.