Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Василиј Поленов и Србија

Уз подршку Руског дома у Београду одржани су радни састанци директорке Државног меморијалног, историјско-уметничког музејског комплекса ,,Василиј Поленов“ Наталије Поленове и представника државних институција Србије. Разговарано је о питањима представљања у Србији изложбених пројеката, посвећених 145. годишњици од почетка Првог српско-турског рата (1876.) у коме су учествовали руски добровољци, међу којима и истакнути руски сликар Василиј Поленов. Први и Други српско-турски рат (1877-1878.) били су први оружани сукоби у којима је руско новинарство имало своје представнике –  ратне дописнике у чијим су редовима били и сликари. Силом прилика, догађаји на Балкану постали су једна од основних тема њиховог стваралаштва. Веома добро су познавали историју ратова за ослобођење Словена, с обзиром на то да су били њихови учесници. Василиј Поленов је 1876. године као добровољац ступио у редове српске војске коју је предводио руски генерал Михаил Черњајев. Активно је учествовао у борбама.  Током рата сарађивао је са руским илустрованим недељником ,,Пчела“, за који је радио скице и графичке композиције. Утисци и размишљања уметника о рату на Балкану огледали су се на страницама његових дневника. Србија – „земља плодна, богата…“ га је фасцинирала. Није остао равнодушан према лепоти њене природе и људи.
На одржаним састанцима постигнути су прелиминарни договори о организацији културних и образовних манифестација у част ове значајне годишњице. Са директором „Србијамарке“ Адамом Софрониевићем договорено је издавање поштанске марке са гравуром из Балканског војног албума Поленова. На његов позив Наталија Поленова била је гост Музеја Поште Србије.
Планирано је потписивање Споразима о сарадњи између Музеја Поленова и Народног музеја у Београду. Покренуто је питање могућег представљања  изложбе о великом руском уметнику на којој ће се поред уметничких радова наћи и његови лични предмети, међу којима и орден „Таковски крст“ којим је сликар одликован за испољено јунаштво.
Ови и други заједнички пројекти Руског дома и Музеја Поленова, укључујући планирану изложбу у Београду радова сликара из збирке водећих музеја Русије, били су тема разговора на састанку у Министарству културе и информисања Србије, где је руску делегацију примио помоћник министра Радован Јокић.