Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

О Александру Невском из Србије

Министарство за економски развој Тверске области је у сарадњи са Руским домом у Бугарској, Србији и Белорусији организовало међународни онлајн округли сто под називом „Бранећи отаџбину и веру: поводом 800-годишњице рођења Светог благоверног Александра Невског“.
Указом председника Русије Владимира Путина, свечаности поводом ове значајне годишњице биће одржане у Москви, Санкт Петербургу, Тверској, Јарославској, Псковској, Новгородској области и другим регионима Русије, као и у земљама у иностранству.
Данашњи округли сто је с разлогом одржан у граду Твер. Живот и дело Александра Невског, дипломате, војсковође, заштитника православља, тесно је повезан са тверском земљом. Успомена на њега и његове потомке овде се брижно чува.
У раду округлог стола учествовали су представници Државног универзитета у Тверу, Тверске и Кашинске епархије Руске православне цркве, историчари и теолози из иностранства. О улози Александара Невског у историји руске државе, поштовању овог свеца у Србији и херојима српске историје, онлајн, из Београда, говорили су заменик директора Руског дома Јевгениј Дјомин, доктор историјских наука Универзитета у Београду Алексеј Тимофејев („Сећање на Александра Невског у колективној свести модерне Србије“), председник српског одељења Међународног друштвеног фонда јединства православних народа Наталија Коцев (,,Утицај Александра Невског на формирање руске државе“), представник Друштва потомака руских кадетских корпуса у Србији Леонид Кампе (,,Односи Истока и Запада за време Александра Невског“).