Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Пад ноћног сокола: српским срцем и руским оружјем

Пре 22 године, 27. марта у 20.40 часова, у НАТО агресији на бившу СРЈ, припадници југословенских ракетних јединица успели су да уз помоћ совјетског ракетног система ПВО С-125 „Нева“ оборе фамозног „невидљивог монструма“ Америчког ратног ваздухопловства, чудо војне технологије, бомбардер F-117.

Бивши пуковник Војске Југославије и командант 250. бригаде Противваздушне одбране која је срушила најтхок, Золтан Дани, уступио је фрагмент обореног авиона Руском дому, где је данас одржано представљање  књиге „Пад ноћног сокола“ у преводу на руски језик.

Аутор књиге о херојској одбрани и успесима српске ПВО у тренуцима супротстављања авијацији североатланске алијансе је пуковник у пензији, некадашњи припадник 3. рд ПВО Славиша Голубовић.

Издање на 404 стране илустровано са преко 200 фотографија садржи 46 ауторских текстова непосредних учесника ратних догађаја трагичне 1999. године и поткрепљено је са бројним архивским фотоматеријалима. У књизи је дат и интервју пилота обореног F-117.

Аутор књиге Славиша Голубовић је у оквиру XI Међународног словенског књижевног форума „Златни витез“ добио међународну награду – „Златни витез 2020 – Златна диплома“ у категорији „Историја словенских народа“, у октобру 2020. године у Москви. У новембру исте године добио је признање „Београдски победник 2020“.

Представљању књиге у Руском дому присуствовао је амбасадор Русије у Србији  Александар Боцан-Харченко који је нагласио да је агресија на Југославију био злочиначки чин у сваком смислу те речи: законодавном, политичком, моралном и људском.