Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Вазнесењској Цркви служен је парастос недужним жртвама шестоаприлског бомбардовања

У Србији се 6. априла навршава 80 година од бомбардовања Београда и напада нацистичке Немачке на Краљевину Југославију у Другом светском рату.
У знак сећања на овај трагичан догађај Руски центар за науку и културу „Руски дом“ у Београду је у сарадњи са Градом Београдом организовао пригодан програм.
У Вазнесењској Цркви служен је парастос недужним жртвама шестоаприлског бомбардовања. У порти цркве, на место страдања око 180 верника, међу којима је било и мноштво мајки са децом који су тог дана дошли на јутрење, цвеће је положила делегација Руског дома.
Венци су положени на Спомен-гробље жртвама бомбардовања и палим руским браниоцима Београда 1941. Пошту страдалима одали су представници Владе Србије, градских власти, Амбасаде Русије у Србији, Војног аташата, Руског дома и др. Спомен-гробље подигнуто је у знак сећања на све жртве које су страдале у бомбардовању Београда 6. априла 1941. Овде, на руској парцели Новог гробља, сачувани су гробови Владимира Шеља, младог руског поручника Југословенских краљевских оружаних снага, погинулог херојском смрћу у својој двадесет другој години живота у покушају да заустави немачку тенковску колону и Јевграфа Ковалевског, председника руске колоније у Београду, страдалог у бомбардовању у првим данима напада на град.