Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

РУСКИ ДОМ У БЕОГРАДУ СЛАВИ 88 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА!

Историја Руског дома тесно је повезана са доласком десетина хиљада Руса који су након страшног грађанског рата своје уточиште нашли у тадашњој Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. Како би се задржала тесна веза са „руским светом“, сазрела је идеја о изградњи сопственог културног и научног центра. Иницијативу су здушно прихватили и подржали краљ Александар I Карађорђевић, патријарх Варнава и низ утицајних Срба тог времена. После свега годину и по дана радова, велелепно здање које је понело име ,,Дом руске културе цара Николаја II“ освештано је и званично отворено 9. априла 1933. године.
Ова јединствена институција постаје не само извор културе и просветитељства, већ пре свега симбол превазилажења недаћа и новог огњишта у изгнанству.
Данас је Руски дом институцију од прворазредног значаја за одржавање и учвршћивање веза између Србије и Русије. Многе генерације Срба овде су први пут дошле у додир са руским језиком, руском литературом, руским филмом или неким другим видом руског стваралаштва. Овде млади могу да се информишу о школовању у Русији или одласку на бројне форуме и програме који имају за циљ стварање генерација које ће руско-српско братство носити дубоко у срцу.