Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Србији обележен јубиларни Дан космонаутике

Данас Русија обележава 60. годишњицу лета Јурија Гагарина у космос. Поводом овог историјског догађаја, који представља почетак савремене ере освајања космоса, у Руском дому у Београду отворена је тематска изложба „60 година првог лета човека у Космос“. У саставу изложбе су фотографије, које је обезбедила руска корпорација „Роскосмос“. На радовима, а многе ће посетиоци видети на изложби по први пут, запечаћени су најневероватнији моменти реализације овог јединственог пројекта.
Изложба у Руском дому одржава се на иницијативу Координационог савета руских сународника, Националног савета руске националне мањине, српског одељења Међународног јавног фонда јединства православних народа, уз организациону подршку Амбасаде Русије у Србији и Руског дома.
Подвиг Јурија Гагарина, славног космонаута, данас памте не само у Русији. У ПТТ музеју у Београду, у оквиру изложбе „Српска и руска филателија о космосу“, одржана је промоција луксузног издања пригодних поштанских марки под називом „60 година од првог лета човека у космос“, на којима су представљени први космонаути – Јуриј Гагарин, Александар Титов и Валентина Терешкова, издате у сарадњи са корпорацијом „Роскосмос у част јубиларног датума. На манифестацији су учествовали руководилац Поште Србије Зоран Ђорђевић, Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов и др.
У селу Лозовик, који је добио назив „градић космонаута“ због могућности да више пута прими у госте руске космонауте, међу којима су били Титов, Николајев, Попович, Севастјанов и Александров, данас су одржане свечане манифестације у част јубилеја руске космонаутике. У школи „Радица Ранковић“, где се учи руски језик, у сарадњи Руског дома и српског одељења Међународног фонда јединства православних народа отворена је изложба радова Студије војних сликара „Митрофан Греков“: двадесет истакнутих совјетских и руских сликара представили су спектар руске историје освајања Космоса. У дворишту школе је симболично, у знак сећања на руске космонауте, посађено дрво трешње. Делегација је положила цвеће на гробу Радомира Марковића, професора географије, који је отворио у школи седамдесетих година „Астронаутички клуб“, захваљујући чему су о достигнућима руске космонаутике сазнале многе генерације, а Лозовик је добио своје друго име.
Манифестације су одржане у школама „Ђорђе Натошевић“ и „Јован Поповић“ у Новом Саду. Ученици школа који уче руски језик припремили су пригодан програм, посвећен Јурију Гагарину, након чега је одржан Час Гагарина уз гледање играног филма „Осмех Гагарина“, који је обезбедио Руски дом у Београду. Делегација Руског дома, која је учествовала у манифетацијама, обрадовала је ученике руским бомбонама.