Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Делегација Руског дома посетила Ниш и Алексинац

Чланове делегације угостила је у Нишу Народна библиотека „Стеван Сремац“, у чијим је просторијама захваљујући Руској хуманитарној мисији (РХМ) отворен ,,руски кутак“, који већ четири године успешно ради као руски центар литературе, науке и културе у овом региону. Библиотека је проширила свој садржај, па од данас овде раде и течајеви руског језика. Овим поводом, у библиотеци је отворена пригодна изложба посвећена најлепшим књижевним делима познатих руских аутора. Окупљене су поздравили директор Националне библиотеке „Стеван Сремац“ Ниш Соња Шуковић, директор Библиотеке града Београда Јасмина Нинков, директор Народне библиотеке „Вук Караџић“ Крагујевац Мирко Демић, руководилац регионалног представништва за Балкан НВО ,,Руска хуманитарна мисија“ Бранимир Нешић и директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов. Догађају су присуствовали представници градских власти: председник скупштине Града Ниша Бобан Џунић и члан Градског већа Адриана Анастасов.
Растуће интересовање за руску културу, заинтересованост младих за руски језик и стицање образовања на факултетима у Русији подстакло је Филозофски факултет Универзитета у Нишу и Руски дом да потпишу Споразум о сарадњу.
Посета Нишу завршена је радним састанком градоначелника Ниша Драгане Сотировски и директора Руског дома Јевгенија Баранова током којег је разговарано о питањима могуће сарадње.
Делегација је била такође гост Алексиначке гимназије. Са директором ове образовне установе Данијелом Вељковић запослени у Одељењу за образовни програм Руског дома разговарали су о могућностима сарадње у оквиру двојезичног српско-руског одељења.