Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Обележавање Дана победе над фашизмом у Нишу

Полагањем венаца на Споменик ослободиоцима Ниша на Тргу краља Милана и на Споменик совјетским војницима страдалим у нишком инциденту, као и краћим културно-уметничким програмом, у Нишу се обележава Дан победе над фашизмом.
Венце на Споменик ослободиоцима Ниша и Споменик совјетским војницима страдалим у нишком инциденту положиле су делегације Града Ниша на челу са градоначелницом Драганом Сотировски, Команде Копнене војске Републике Србије, Амбасаде Руске Федерације, Нишавског управног округа, Полицијске управе у Нишу, Српско-руског хуманитарног центра, градских општина и делегације удружења која негују традиције ослободилачких ратова.
На церемонији на Тргу краља Милана на Хотелу „Амбасадор“ истакнута је Георгијевска лента дужине 50 метара, симбол победе над фашизмом.
Споменик совјетским војницима посвећен је совјетским војницима погинулим у Нишком инциденту, 7. новембра 1944. године када је америчка авијација бомбардовала колону Црвене армије која се кретала на путу Ниш-Алексинац. Споменик, на коме су уклесана имена погинулих совјетских војника, подигнут је 2015. године.
Обележавање Дана победе над фашизмом започело је синоћ испред Градске куће преносом концерта из Руског дома у Београду, настављено је јутрос преносом војне параде из Москве и преносом из Руског дома у Београду, а завршава се вечерас ватрометом у 21.00 час.