Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Србија прославила Дан победе

Свечаности поводом Дана победе, које су у Београду почеле 8. маја, настављене су данас. Након церемоније полагања венаца на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда, којој су присуствовали представници Владе Србије, градских власти, дипломатског кора, борачких и невладиних организација, руских сународника и др., средиште дешавања пренето је на Трг републике.
Становници српске престонице су по традицији могли да прате пренос Параде победе из Москве са малих екрана на програму Радио телевизије Србије, али и на лед екрану, који је био постављен у центру града посебно за ову прилику. Почаст совјетским војницима, палим у борбама за ослобођење Београда октобра 1944., на Тргу републике код Спомен-плоче црвеноармејцима, месту где је 1944. сахрањено 940 припадника Црвене армије, одали су амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, министар у Влади Србије Ненад Поповић, министар одбране Александар Вулин, заменик градоначелника Београда Горан Весић, в. д. директора Поште Србије Зоран Ђорђевић и директор Руског дома Јевгениј Баранов. У обраћањима званичника истакнуто је да су Русија и Србија и у овом суровом рату биле на правој страни – страни истине. Србија и Русија са поносом славе Дан победе: свето је сећање на страдале хероје, ревизија и фалсификовање историјских догађаја Другог светског рата су недопустиви.
Након званичног дела програма уследио је свечани концерт уз учешће популарних руских и српских извођача и уметничких ансамбала: Леонтине Вукомановић и Дечијег хора „Чаролија“, Иване Петерс, Тијане Дапчевић, Бојане Стаменов, народног уметника Републике Башкортостан Олега Кирејева и дувачког оркестара Дејана Лазаревића. У својству специјалног госта наступио је народни уметник Русије Олег Погудин. На програму концерта могле су се чути песме ратних година, популарне српске и руске песме, инструменталне нумере. Београђанима и гостима града Дан победе честитао је Емир Кустурица уз жеље да српски и руски народ дуги низ година прославља овај значајан празник.
У наставку програма премијерно је приказан руски играни филм „Подолски кадети“. Прослава Дана победе 2021. крунисана је ватрометом који су након свечане Академије у Народном позоришту пратили председник Александар Вучић, шеф српске дипломатије Никола Селаковић и други званичници.
Поводом 9. маја ватромет је приређен и у Нишу.
Дводневне манифестације поводом 76. годишњице победе у Другом светском рату организовали су Град Београд, Фондација Бесмртни пук и Руски дом у Београду уз подршку компаније Лукоил Србија и позоришта Дадов. Информативну подршку пружили су Радио телевизија Србије и ИН4С.