Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Србији и Босни и Херцеговини обележен Дан победе над фашизмом

Пригодним програмом и полагањем венаца и цвећа на споменике херојима борбе за слободу – војницима Црвене Армије и Народноослободилачке војске Југославије у градовима Србије и Босне и Херцеговине обележен је Дан победе над фашизмом у Другом светском рату.

Полагањем ружа са Георгијевски лентом, заставе Републике Србије и Бесмртног пука Србије на спомен-плочу погинулим у антифашистичкој борби 1941-1944 и споменик погинулим у ратовима 1991-1999 Бајина Башта обележила је Дан победе.

У галерији Културног центра Новог Сада отворена је изложба докумената и фотографија руских писаца – учесника Великог отаџбинског рата.

Изложбу под називом „Чета писаца“ приредили су Друштво новинара Војводине, Међународни центар за очување и истраживање културно-историјског наслеђа Источне Европе „Меморијал“, Бесмртни пук Нови Сад и Руски дом у Београду уз подршку Градске управе за културу града Новог Сада.

У Новом Саду је организован и онлајн концерт ,,Песме ратних година“ у извођењу ,,Александар Кочић трија“. Поред друштвених мрежа, концерт је приказан на видео-биму на Тргу Републике у Београду у оквиру дводневног програма обележавања Дана победе. Медијски тим Бесмртног пука Нови Сад 8. и 9. маја организовао је емитовање ,,Песме Бесмртног пука Србије“ на радио и тв програмима који су у саставу медијског удружења Србије ,,Комнет“ као и на више других радио и тв станица. Делегација Бесмртног пука Нови Сад положила је цвеће на споменик ,,Слобода“ на Иришком венцу на Фрушкој гори, на споменик ,,Породица“ на Кеју жртава рације, на спомен-плочу погинулим Скојевицма на Клиси и на споменик Новосадском партизанском одреду на Ченеју.

Удружење сународника и пријатеља Русије ,,Свет” из Крагујевца организовало је низ манифестација поводом обележавања Дана победе над фашизмом.

Ове године улицама града кретала се поворка аутомобила “Бесмртни пук”, којој су се придружили и чланови мото клуба “Ноћни вукови” и Удружења љубитеља фиће.

Положени су венци и одата пошта погинулима у борби против фашизма крај спомен- обележја херојима и борцима на Тргу код крста и на споменик црвеноармејцима у Опорници. У Првој крагујевачкој гимназији одржан je онлајн концерт који је емитован на друштвеним мрежама. То је била и прилика за упознавање са песмама из периода Другог светског рата, које су мотивисале војнике у борби против фашизма.

Друштво „Александар Невски“ и Друштво „Свети кнез Владимир“ из Суботице  су полагањем венаца код споменика на Тргу жртава фашизма и на гробљу црвеноармејаца обележили Дан победе.

Чланови Удружења „РОД“ Врбас положили су венце и цвеће на споменике жртава фашизма.

На спомен-обележју погинулим борцима и убијеним недужним грађанима током борбе за ослобођење земље од окупатора на градском гробљу у Шиду, полагањем венаца и одавањем поште, уз пригодан програм Удружење српско-руског пријатељства Шид обележило је Дан победе.

Друштво српско-руског пријaтељства ,,Волошинов“ Нови Бечеј обележило Дан победе

Друштво српско-руско-белоруског пријатељства из Смедерева положило је венце на спомен-обележја у парку Три хероја.

Друштво српско-руског пријатељства у Сомбору положило је цвеће на споменик совјетских хероја, који су дали животе у борби против фашизма.

Српско-руско-белоруско пријатељство Србије у сарадњи са градом Чачком обележило је Дан победе над фашизмом полагањем венаца на споменике палим борцима Црвене Армије.

На територији општине Чачак налазе се 4 споменика и то у Трбушанима, где је сахрањено 35 бораца, Видова где је сахрањено 11 бораца, доња Трепча 8 бораца и Заблаће где је сахрањен руски пилот. Полагању венаца присуствовали су представници Удружења Козака из Београда и руски сународници који живе у Чачку.

Поводом 9. маја, Дана победе над фашизмом делегација Града Требиња, градског одбора СУБНОР-а и Социјалистичке партије положиле су цвеће на споменик палим борцима у борби против фашизма 1941-1945. у градском парку.

СНП – „Избор је наш“ је 9. мај обележио и честитао Дан победе свима онима којима је стало до слободе, тако што је на Трг Крајине у Бања Луци изнео велики транспарент.