Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Представљање књиге „Иво Андрић. Живот и дело“

На порталу Культура.РФ данас је одржано представљање књиге „Иво Андрић. Живот и дело“ поводом 60. годишњице од доделе Нобелове награде за књижевност југословенском и српском књижевнику.

Учеснике онлајн догађаја поздравили су представници руских културних установа, а уједно и његови организатори: генерални директор Сверуске државне библиотеке за страну књижевност „Маргарита Рудомино“ Павел Кузмин  и заменик Руског дома у Београду Јевгениј Дјомин.

Дјомин је овом приликом истакао да велики писац, својевремено потпредседник Друштва за културну сарадњу Југославије са Совјетским Савезом, наставља племениту мисију зближавања два народа посредством културе и својих дела која уживају популарност код руске читалачке публике.

О књизи која је објављена у Београду 2020. године уз подршку Задужбине Иве Андрића  говорили су виши саветник у Министарству културе и информисања Републике Србије Младен Весковић и управник Задужбине Иве Андрића др Жанета Ђукић Перишић. Посебан осврт на живот и дело писца, значај његовог стваралаштва за културно наслеђе Словена направили су учесници из Русије: научни сарадник на Институту за славистику Руске академије наука, кандидат историјских наука Георгиј Енгелхарт и филолог, србокроатиста Наталија Стариковска.

Представљање књиге на порталу Культура.РФ пратило је преко 100 хиљада људи.

Руско издање књиге (превела Ирина Антанасијевић, филолог, историчар књижевности, професора Универзитета у Београду) уручено је руским научним институцијама и школама у којима се учи српски језик.

Представљање књиге „Иво Андрић. Живот и дело“ можете погледати путем линка: https://www.culture.ru/live/broadcast/15326/ivo-andrich-zhizn-i-tvorchestvo