Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Положај и права лица, осуђених пред међународним трибуналом – тема конференције одржане у Руском дому

Покретање ове тема изазвао је догађај који је узбунио јавност: кршећи сва права и норме, бивши председник Републике Српске Радован Караџић пребачен је 26. маја из Хага у затвор у Енглеској.
Ово је изјавио члан његовог тима одбране Горан Петронијевић на међународној конференцији ,,Положај и права лица, осуђених пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију“.
Караџићева одбрана иступила је против премештања: у Великој Британији је посебно висок проценат муслиманских затвореника, а једина мера да се Караџићу обезбеди сигурност била би самица.
Међународни суд за бившу Југославију је 2016. прогласио Караџића кривим за злочине у Босни и Херцеговини и осудио га на 40 година затвора. У другостепеном поступку је жалбено веће Међународног резидуалног механизма за кривичне трибунале казну преиначио у доживотну. Караџић се изјаснио да није крив. Његова жалба на пресуду је одбијена.
Учесници конференције су донели одлуку о састављање резолуције, која ће у преводу на енглески, француски, кинески и руски језик бити упућена дипломатским мисијама држава чланица Савета безбедности УН у Београду.
Конференцију је организовао Иницијативни одбор Центра за обнову међународног права, а у њеном раду учествовали су правници, друштвени радници, новинари и чланови породице Радована Караџића.