Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Представљање књиге ,,Песме српским светима у руској црквенопојачкој уметности XVI–XIX века“

У Руском дому одржано је представљање књиге ,,Песме српским светима у руској црквенопојачкој уметности XVI–XIX века“ Ане Рашковић. Нотни зборник транскрипција песама из служби Светом Симеону Мироточивом, Светитељима Сави и Арсенију, Светом краљу Милутину и Светом мученику кнезу Лазару са руске неумске на савремену нотацију, представља прву антологију оваквог типа на нашим просторима и прву обимну студију на ову тему у српској науци.
Иако је замишљена као део ширег пројекта посвећеног изучавању српских култова у Русији, књига је оформљена као самостални нотни зборник, у коме су све песме класификоване, транскрибоване и представљене у богослужбеном поретку у упоредном неумском и савременом нотном запису. Допуњене интересантним фототипским репродукцијама и описима делова руских рукописа у којима се налазе руски преписи српске химнографије, ове транскрипције оживљавају јединствену синтезу српске литургијске поезије и руске знамене црквенопојачке уметности, која је резултат многовековних блиских духовно-културних српско-руских односа.
На представљању књиге ,,Песме српским светима у руској црквенопојачкој уметности XVI–XIX века“ говорили су Др Тамара Адамов Петијевић, диригент, Мр Јован Стојановић, професор црквеног појања у Карловачкој богословији, јеромонах Игњатије Шестаков, сабрат Сретењског манастира у Москви, као и ауторка књиге. Излагања су обогаћена пригодним музичким програмом у оквиру кога су се могле чути транскрипције изабраних песама српским светима.